Mercier Van Lanschot Logo
Contact
Wealth Planning en Family Services | 8 oktober 2024

Nieuw Vlaams regeerakkoord: wat betekent dit voor uw vermogen?

Bent u benieuwd wat de nieuwe Vlaamse regering heeft beslist? En wilt u weten wat het Vlaams regeerakkoord precies betekent voor uw vermogen? In dit artikel ontdekt u alle concrete details die momenteel reeds gekend zijn.

Het nieuw Vlaams regeerakkoord

Recent werd de nieuwe Vlaamse Regering verkozen en werd het Vlaams regeerakkoord gepubliceerd, met daarin tal van relevante zaken voor uw vermogen. Zo is er onder meer sprake van een verlaging van de erfbelasting voor kleine erfenissen, het sluiten van de zogenaamde ‘onrechtmatige achterpoortjes’, een verlaging van de registratierechten voor de enige eigen woning en een verhoging van de registratierechten voor beroepsverkopers. Deze wijzigingen verschenen ook al in de pers.

Wat we momenteel al weten

Mondjesmaat wordt er steeds meer concrete informatie gedeeld. We lijsten hieronder enkele belangrijke aspecten op voor uw vermogen:

 

  • Vanaf 2026 vindt er in eerste instantie een verlaging van de erfbelasting plaats voor kleine en middelgrote erfenissen – en dit zowel voor partners, kinderen, broers, zussen en andere personen.
    • Hoeveel deze verlaging juist bedraagt, weten we nog niet. Als we echter kijken naar de programmapunten van de verschillende regeringspartijen, kan dit op de lange termijn oplopen tot een vrijstelling voor de eerste 250.000 euro.
    • De woorden ‘in eerste instantie’ in het regeerakkoord doen vermoeden dat de initiële verlaging eerder beperkt zal zijn. Dit blijkt ook uit de beperkte budgettaire impact van 350.000.000 euro, die verwacht wordt tegen 2029.
  • Er zou specifieke aandacht komen voor personen zonder afstammelingen, waar de erfgenamen op vandaag zeer zwaar belast worden. Het gaat hier meer bepaald om 55% vanaf 75.000 euro.
  • Het gebruik van een private stichting om vermogen over te dragen naar de volgende generatie wordt allicht aangepakt. Op welke manier dit concreet zal gebeuren is nog niet geweten.
  • Het gunstregime voor de familiale vennootschappen, met de schenking aan 0% en de vererving aan 3% (of 7%), blijft bestaan. Ook hier wordt naar alle waarschijnlijkheid gesleuteld aan de aanwezigheid van privévastgoed in de familiale vennootschap.
  • De verdachte periode bij een niet-geregistreerde schenking, zoals een hand- of bankgift, wordt verlengd van 3 jaar naar 5 jaar:
    • Over de inwerkingtreding bestaat vandaag nog veel onduidelijkheid. De komende weken moeten duidelijk maken of dit 1 januari 2025 of 1 januari 2026 zal worden.
    • Als de nieuwe regeling in werking treedt, valt te verwachten dat oudere bankgiften, die dateren van voor die datum, buiten schot blijven.
  • Het nieuw Vlaams regeerakkoord spreekt van een verlaging van de registratierechten voor de enige eigen woning van 3% naar 2% vanaf 1 januari 2025. De datum van de notariële akte zou daarbij relevant zijn, maar de voorwaarden voor het verlaagd tarief zijn nog niet gekend.
  • Er komt, in lijn met de verlaagde registratierechten van hierboven, een strengere controle op het aanhouden van buitenlands onroerend goed. Het aanhouden van buitenlands onroerend goed werkt immers als een blokker voor het bekomen van het verlaagd tarief.
  • In tegenstelling tot de verlaging van de registratierechten voor de enige eigen woning, vindt er een verhoging voor beroepsverkopers plaats. Meer concreet gaat het hier om een stijging van de registratierechten van 4% naar 6%.

We houden de situatie in de gaten

Zoals altijd houden we bij Mercier Van Lanschot de vinger aan de pols. Zodra er meer concrete details gekend zijn over het nieuw Vlaams regeerakkoord, gaan we na of dit invloed heeft op uw vermogen en bepalen we op basis daarvan de volgende stappen. Neem contact op met een van onze collega’s van Wealth Planning, indien u specifieke vragen hebt of hier meer over wenst te weten.

Investing together