Mercier Van Lanschot Logo
Contact
Wealth Planning & Family Services | 17 maart 2025

Successieverzekering: bescherm uw erfgenamen tegen een hoge erfbelasting

U wilt uw zorgvuldig opgebouwde vermogen natuurlijk beschermen. En daarom is een soepele overdracht naar uw erfgenamen cruciaal. Een successieverzekering speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel nemen we dit begrip grondig onder de loep, zodat u met een gerust hart werk kunt maken van uw successieplanning.

Iemand die een successieverzekering ondertekent.


Wat is een successieverzekering?

 

De successieverzekering is een tijdelijke overlijdensdekking die bedoeld is om erfgenamen te beschermen tegen de financiële gevolgen na het overlijden van een dierbare. Het principe van de successieverzekering komt erop neer dat de erfgenaam een verzekering afsluit op zijn naam met de erflater als verzekerd hoofd. Bij overlijden van de erflater zal de verzekeraar een bedrag uitkeren aan de erfgenaam (de begunstigde van de verzekering), waarmee die de erfbelasting kan betalen.

 

Op die manier kan worden vermeden dat de erfgenaam in financiële problemen komt en dat er bijvoorbeeld vastgoed of beleggingen moeten worden verkocht om de erfbelasting te kunnen voldoen. Ook in situaties waar het bijvoorbeeld nog te vroeg is voor een definitieve successieplanning (bv. schenking) omdat de kinderen nog te jong zijn, kan een successieverzekering tijdelijk gemoedsrust bieden.

 

Wat is de meerwaarde van een successieverzekering?

 

Het korte antwoord: een successieverzekering zorgt voor meer gemoedsrust. Het stelt u gerust – zoals elke verzekering. En in dit specifieke geval gaat het vooral over de gemoedsrust van uw erfgenamen. De successieverzekering zorgt er immers voor dat ze niet voor een financiële kater komen te staan na uw overlijden en biedt hen de mogelijkheid om de nalatenschap te behouden zonder financiële druk.

 

Daarnaast kan een successieverzekering ook een interessante oplossing bieden om de risicoperiode van 3 jaar (in Brussel) of 5 jaar (in Vlaanderen en Wallonië) na een niet-geregistreerde schenking af te dekken. Als de schenker binnen deze periode overlijdt, wordt de schenking toch nog onderworpen aan erfbelasting. Een successieverzekering kan in dit geval de begiftigde van de schenking beschermen door een bedrag uit te keren dat voldoende is om de erfbelasting te betalen.

 

Hoeveel kost de premie van uw successieverzekering?

 

De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen het te verzekeren bedrag en de leeftijd van het verzekerd hoofd een belangrijke rol.  Ook de gezondheidstoestand van het verzekerd hoofd is een cruciale factor. In bepaalde gevallen wordt er daarom ook een bijkomende medische screening gevraagd.

 

Er zijn drie verschillende soorten premies:

 

  • Constante premie: de premie blijft gelijk gedurende de looptijd van het contract
  • Risicopremie: de premie varieert tijdens de looptijd van het contract en wordt elk jaar hoger
  • Eénmalige premie: er is één premie voor de volledige looptijd van het contract, die bij het afsluiten van de verzekering wordt betaald
      

 

Uw successieverzekering: 2 inzichten van onze experts

 

  • “Vermijd dat er bij uitkering van de verzekering nog belasting verschuldigd is.” – Jan Van Ishoven

     

    Om te vermijden dat er bij uitkering van de verzekering nog belasting verschuldigd is door de verzekeringnemer, is het belangrijk dat de verzekeringnemer en de begunstigde van de verzekering dezelfde persoon zijn. Dit wordt ook wel de ABA-constructie genoemd en betekent dat de begunstigde van de successieverzekering de verzekering zélf moet afsluiten en ook de premies moet betalen.

     

  • “Houd rekening met de mogelijke fiscale gevolgen van het wettelijk stelsel.” – Isabelle De Wit

 

De fiscale gevolgen verschillen wanneer de verzekeringnemer en de verzekerde gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel en de premies met gemeenschappelijke gelden werden betaald. In dit geval zal er wél nog erfbelasting verschuldigd zijn door de verzekeringnemer op de helft van het verzekerde kapitaal.  Het is daarom interessant om hiermee rekening te houden bij het bepalen van het te verzekeren kapitaal.

 

Uw successieverzekering: een weg naar meer gemoedsrust

 

Wilt u meer informatie over een successieverzekering? Twijfelt u of u in aanmerking komt? Of bent u benieuwd hoe een successieverzekering uw erfgenamen beschermt tegen hoge successierechten? Neem contact op met een van onze experts op het vlak van Wealth Planning. Zij helpen u tijdens een persoonlijk gesprek graag verder op het vlak van successieplanning.

 

Opgelet: deze blog werd geschreven op 17 maart 2025. De huidige wet- en regelgeving kan ondertussen variëren met de inhoud van deze publicatie.

Investing together